De nieuwe Jonge Denkers gehuldigd!

Kun je intiem zijn met een vreemde? Tientallen scholieren uit het hele land schreven voor de jaarlijkse Jonge Denkers wedstrijd een column hierover.

De juryleden Alexandra van Ditmars (Filosofie Magazine), Annemarieke Verhoeff (VFVO), Florian Jacobs (ISVW), Jenny van Rijn (voormalig Jonge Denker) en Robin van Gelooven (voormalig Jonge Denker) selecteerden uiteindelijk de zeven winnaars van de wedstrijd:  

Eline Fennis (Hermann Wesselink College, Amstelveen): “In den beginne voelt alles als toeval; alsof er geen reden achter zit. Na opgegroeid te zijn, je te hebben ontwikkeld en jezelf en je omgeving stukje bij beetje te leren kennen, krijgt toeval opeens een reden: het ontvreemdingsproces.”

Fabienne Touset (Melanchton Bergschenhoek): “Na het horen van de wedstrijdvraag heb ik hier zo vaak en lang over nagedacht dat ik me ook in bepaalde mate verbonden en dus intiem voelde met deze vraag: hier heb ik toch weer een deel van mijn leven aan besteed.”

Guus van der Linden (Luzac Amsterdam): “Het is onmogelijk om intiem te zijn met een vreemde, want de transformatie van een wildvreemde naar een kennis heeft al plaatsgevonden voordat je überhaupt intiem had kunnen zijn met diegene.”

Merel Hoffman (Stedelijk Dalton Lyceum, Dordrecht): “Er moet sprake zijn van geschiedenis en gedeelde herinneringen om volledige intimiteit op te kunnen bouwen.”

Suus Zethof (Het 4e gymnasium, Amsterdam): “Het gaat erom dat je vertrouwt dat je je kwetsbaarheden met iemand kan delen.”

Thorben van de Noort (Stedelijk gymnasium Nijmegen): “Een intieme relatie met een robot is mogelijk. Het hangt vooral af van je persoonlijke omstandigheden, wensen en behoeften.”

Twan Augustijn (Ashram College, Alphen aan den Rijn): “Deel je jouw emoties in het moment met honderden onbekende mensen, dan creëer je een intieme ambiance.”

Donderdagavond 2 december zijn de zeven nieuwe Jonge Denkers des Vaderlands gehuldigd. Ze discussieerden online met Paul van Tongeren, huidige Denker des Vaderlands, over de bovengenoemde wedstrijdvraag.
De columns zijn binnenkort te lezen in iFilosofie van het ISVW. De Jonge Denkers zijn in 2022 te zien op de diverse filosofische festivals, basisscholen en middelbare scholen. Heeft u hiervoor suggesties, of wilt u een Jonge Denker interviewen? Mail dan naar info@dejongedenkers.org.

Geef een antwoord